Waarom sommige organisaties moeiteloos inkoopprofessionals aantrekken (en anderen worstelen)

6 factoren die van invloed zijn!

De arbeidsmarkt is krap, en dat geldt zeker voor inkoopprofessionals in zowel de publieke als private sector. Terwijl sommige organisaties minder moeite lijken te hebben om talentvolle inkopers aan te trekken, worstelen anderen om überhaupt geschikte kandidaten te vinden. Wat maakt het verschil? Waarom staan de sollicitanten bij sommige bedrijven in de rij, terwijl andere organisaties lege vacatures hebben? Laten we eens duiken in de factoren die bepalen of jouw organisatie een magneet is voor inkoopprofessionals – of juist niet.

  1. Een sterk werkgeversmerk trekt aan

De reputatie van je inkooporganisatie speelt een cruciale rol. Bedrijven met een sterk, aantrekkelijk werkgeversmerk hebben een voorsprong. Denk aan organisaties die bekend staan om hun innovatie, goede werksfeer of indrukwekkende projecten. Inkopers, jong en oud, willen zich verbinden aan een werkgever waar ze trots op kunnen zijn. Een inspirerende (maatschappelijke) missie, zoals duurzaamheid of technologische vooruitgang, maakt het vaak nog aantrekkelijker. Aan de andere kant hebben bedrijven zonder bekendheid of met een negatief imago het moeilijker. Als potentiële kandidaten niet weten wie je bent, of alleen slechte recensies lezen, dan wordt het lastig om topinkopers te overtuigen. Het begint allemaal met de manier waarop het bedrijf zichzelf profileert als werkgever.

2. Competitieve arbeidsvoorwaarden maken het verschil

Geld is natuurlijk niet alles, maar het speelt wel een grote rol. Organisaties die een aantrekkelijk salarispakket en secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden, hebben een streepje voor. Denk aan flexibiliteit, (hybride) thuiswerkmogelijkheden, opleidingsbudgetten en bonussen. Inkopers, vooral de meer ervaren professionals, zijn zich bewust van hun waarde. Bedrijven die niet kunnen concurreren op dit vlak, moeten creatief worden en op zoek gaan naar andere manieren om aantrekkelijk te blijven. Organisaties die blijven hangen in oude structuren of niet meegaan met de markt, worden al snel ingehaald door concurrenten die wél bereid zijn een stapje extra te doen.

3. Een positieve cultuur en werkomgeving

Een fijne werksfeer en een positieve cultuur zijn onmisbare ingrediënten voor het aantrekken van talent. Organisaties die bekend staan om hun open, inclusieve en waarderende cultuur trekken sneller inkopers aan. Professionals willen werken op plekken waar hun input gewaardeerd wordt, waar ze kunnen groeien en waar collega’s samenwerken in plaats van tegenwerken. Aan de andere kant kunnen bedrijven met een starre hiërarchie of een slechte werk-privébalans potentiële kandidaten afschrikken. Flexibiliteit, autonomie en een fijne werkcultuur zijn voor veel professionals minstens zo belangrijk als een hoog salaris.

4. Uitdagende projecten en innovatie

Inkopers zoeken uitdaging. Bedrijven die werken met geavanceerde technologieën, innovatie omarmen en zich richten op uitdagende projecten, trekken sneller de aandacht van professionals die niet alleen een baan, maar ook een uitdaging zoeken. Dit is vooral relevant in sectoren als technologie en duurzaamheid, waar innovatie een belangrijke rol speelt. Voor organisaties die vasthouden aan verouderde inkoopprocessen of niet meegaan met de nieuwste ontwikkelingen, kan het lastig zijn om innovatieve inkoopprofessionals aan zich te binden. Niemand wil vastzitten in een omgeving waar stilstand de norm is.

5. Locatie en werkflexibiliteit zijn doorslaggevend

We leven in een tijd waarin locatie steeds minder belangrijk wordt. Hybride werken is de norm geworden, en organisaties die flexibiliteit bieden, hebben een duidelijk voordeel. Inkopers willen steeds vaker zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Bedrijven die nog steeds vasthouden aan een strikte kantoorcultuur, zien talent sneller afhaken.  Daarnaast speelt de fysieke locatie nog steeds een rol. Als je bedrijf moeilijk bereikbaar is en er geen goede thuiswerkopties zijn, zul je merken dat kandidaten afhaken. Zie ook: Thuiswerkoptie cruciaal voor inkopers en contractmanager  Na de zomer massaal terug naar kantoor: thuiswerkoptie cruciaal voor inkopers en contractmanagers – HIPselect

6. Een sterke recruitmentstrategie is essentieel

Organisaties die actief bouwen aan een talentpool en hun wervingsproces goed op orde hebben, staan veel sterker in de “war for talent”. Ze investeren in relaties met universiteiten, creëren traineeships en zorgen ervoor dat ze zichtbaar zijn op de juiste netwerkevents. Wachten tot de juiste kandidaat zichzelf aandient, is niet langer genoeg.  Een reactieve benadering van werving zorgt ervoor dat je altijd achter de feiten aanloopt. Organisaties die proactief op zoek gaan naar talent en hun recruitment strategisch aanpakken, hebben een duidelijk voordeel.

Het verschil maken in een krappe arbeidsmarkt?

Inkoopprofessionals aantrekken is niet altijd gemakkelijk, maar het is zeker mogelijk als je je organisatie aantrekkelijk maakt op de punten die ertoe doen. Een sterk werkgeversmerk, aantrekkelijke voorwaarden, een positieve cultuur en uitdagende projecten zijn de sleutels tot succes. Vergeet ook niet dat een strategische en proactieve wervingsaanpak het verschil kan maken tussen een vacature die maanden openstaat en een vacature die snel wordt ingevuld.

NB Gras is niet groener…

Voor inkopers betekent de huidige krapte op de arbeidsmarkt dat dit kansen en nieuwe mogelijkheden biedt. Maar voordat je je huidige werkgever onder druk gaat zetten, realiseer dat ‘het gras niet per definitie groener is aan de andere kant’. Veel organisaties zullen zich aan de buitenkant beter voordoen en beloven “gouden bergen” en veelal is er geen weg meer terug. Vacatures in kranten, tijdschriften en op internet zijn niet altijd vacant, sommige bedrijven zien dit als goedkope marketing. Alvorens je je manager confronteert met een eventuele overstap, onderzoek of laat je goed adviseren door specialisten die de markt kennen. Vanzelfsprekend één die actief beweegt in de inkoopmarkt! 🙂

Marc Brugman, HIPselect