Na de zomer massaal terug naar kantoor: thuiswerkoptie cruciaal voor inkopers en contractmanagers

In de Telegraaf van 10 september is te lezen dat werknemers na de zomervakantie weer in grote getale terugkeren naar kantoor. Mensen werken nu gemiddeld één dag extra per week op kantoor in vergelijking met de periode voor de zomervakantie.

Deze trend wordt ondersteund door reisgegevens van 250.000 werknemers, verzameld door Shuttel – een organisatie die het mobiliteitsbeleid beheert van grote werkgevers zoals de Rijksoverheid, Deloitte en FrieslandCampina. Uit deze data blijkt dat werknemers in de weken na de vakantie 20% minder vanuit huis werken. Vlak voor de vakantie was er juist een toename van 15% in thuiswerken.

De toename van kantoorbezoeken kan deels verklaard worden door de aard van het werk: in de zomer worden projecten en beslissingen vaak uitgesteld omdat werknemers elkaar afwisselen met vakanties. Hierdoor zijn na de zomer meer mensen op kantoor aanwezig. Daarnaast biedt thuiswerken de mogelijkheid om eerder te beginnen en te stoppen, wat zorgt voor extra flexibiliteit door het wegvallen van reistijd.

Thuiswerken belangrijk voor inkopers en contractmanagers bij keuze nieuwe werkgever

Werkgevers sturen erop aan dat werknemers vaker op kantoor verschijnen, en beperken de vrijheid om thuis te werken. Uit een enquête van vakbond CNV, uitgevoerd in juni van dit jaar, blijkt dat werknemers ervaren dat zij minder vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer zij thuiswerken.

Voor inkopers en contractmanagers is echter de optie om thuis te werken van groot belang bij het accepteren van een nieuwe baan, zo blijkt uit een enquête van HIPSelect onder 672 respondenten. Maar liefst 53% van de inkopers en contractmanagers geeft aan dat ze de mogelijkheid om thuis te werken essentieel vinden bij het maken van hun keuze voor een nieuwe werkgever. Voor 32% is het een belangrijke plus. Slechts 8% van de ondervraagden vindt thuiswerken minder belangrijk, terwijl 7% liever naar kantoor gaat. Deze cijfers laten zien hoe belangrijk flexibiliteit rondom thuiswerken is voor professionals in deze functies.

Gezonde gewoonten na de vakantie

Naast deze trends rondom thuiswerken, valt op dat werknemers na de zomervakantie vaker de fiets of het openbaar vervoer gebruiken om naar het werk te komen. Volgens Shuttel betreft dit een jaarlijkse opleving; de motivatie om duurzamer en gezonder te reizen neemt meestal af zodra de dagelijkse routine weer terugkeert, rond oktober.  Dinsdag en donderdag blijven de populairste kantoordagen, omdat dit vaak de dagen zijn waarop de meeste parttimers werken en teams compleet zijn. Deze trend is volgens Shuttel niet meer weg te denken en geldt voor alle regio’s in Nederland.